onsdag den 29. februar 2012

Ch'alla og puchero


I Bolivia er traditionen at tirsdagen efter carnaval er martes de ch'alla, det vil sige at man tænder et llille bål hvorpå man ligger en række offer gaver til pacha mama (moder jord) samt at man tænder lidt fyrværkeri for pacha mama, gøder jorden med ren alkohol og ( min familie ihvertfald) drikker man et par øl.
På vej til montecillo skulle der jo provianteres, også kom denne lækre sag med to damer som via megafon solgte friske tomater
Vi startede ud med at drage til montecillo, hvor vi har noget som nu mest minder om et tusind kvadratmeter stort blomsterbed, der fik vi lavet vores bål, spredt vores rene alkohol og drukket ovres øl, alt sammen, sammen med den lokale dame og hendes datter som dyrker blomsterne.
ch'allando med blomsterpigere på det forvoksede blomsterbed

mellem margaritte
Derefter gik turen viderer til Sacaba hvor vi også har et stykke jord, der var det så samme omgang...... humøret var højt i bilen på vej hjem
Svigerfar tænder op mens svigermor mest en dels hygger med at "hjælpe" til
Asiri syntes nok egentligt at det var lidt underligt

En rigtig hyggelig stemning herskede
Et kærligt los i røven

Tor overvejer om han også kan ch'alla sig til en ny cykel
Så var vi sultne, turen gik a casa.
En glad familie sætter sig til bords, Asiri var traditionen tro den første til at spise
Hvor den traditionen tro stod på puchero, som er den ret man spiser martes de ch'alla, den består af kogte kartofler, let dampede hvidkål, sukker kogte pærer og ferskner, et stykke kogt oksekød som senere steges på en pande, kogt ris, kogt med vand og kraften fra kødet, det skal gerne skal have lidt grød konsistens samt en ahogado de aji amarillo, hvor man svitser løg samt aji amarillo i lidt oile (aji amarillo er capsicum baccatum en mellemting mellem en chili og en peberfrugt som sælges tørret eller i pulver) dereftetr tilsættes lidt af kraften fra kødet nogle kikærter og den smages til.
Kartofler, kål, pærer, ferskner og kød anrettes på tallerknen, dækkes af ris og til sidst kommer aji'en
El Puchero boliviano
 Det er en ret som blander søde og salte elementer og smager fantastisk.
Den er meget tung og hele familien tog sig en siesta efter frokost den dag, men den spises kun en gang om året så den blev nydt i fulde drag.
Den lidt tunge mad sendte svoger på potten og svigermor på sofaen



























   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar